Thursday, 15 November 2012

Keburukan & Hukum shishaAssalamualaikum,


Haii , See the tittle kan ? itulah yang aku dengan elah dok membebel kat diorang pasal shisha ! Diorang tu siapa ?? WAN , MIZAN , AZRUL and Haris . -.-  Even korang dah baca kat blog lain pasal keburukan shisha , aku tetap nak update pasal 'Keburukan Shisha' nie . Korang nak baca or tak nak baca , aku tak kesah . btw , baca jugak ! haha 

Kesan terhadap kesihatan:
 Asap shisha mengandungi komposisi toksik seperti tar, karbon monoksida, logam berat seperti zink dan carcinogen yg tinggi. (carcinogen adalah bahan kimia yg membantu pembiakkan sel kanser). Lebih tepat lagi, penghisap shisha menyedut lebih karbon monoksida berbanding perokok biasa (berdasarkan fakta sebatang rokok mampu bertahan 5 – 7min manakala shisha mampu bertahan sehingga 60minit!)

 Menurut kajian, menghisap shisha dikenalpasti sebagai salah satu punca kepada kanser paru-paru, kanser mulut, serangan jantung dan penyakit lain yg disebabkan kegagalan jantung dan paru-paru.

 Penghisap shisha menerima jumlah nikotin yg hampir sama dengan perokok biasa.

 Asap yang dihembus oleh penghisap shisha berpotensi menyumbang kepada kesan “secondhand smoker” kepada orang disekeliling. (secondhand smoker lebih terdedah kepada risiko kanser paru-paru berbanding perokok tegar!)

 Bg kaum ibu yg mengandung, menghisap shisha mampu menyebabkan kandungan yg dilahirkan tidak cukup berat atau tidak matang.

 Penyakit berjangkit melalui air liur seperti H1N1 dan air-borne tuberculosis (penyakit TB) mampu merebak di kalangan penghisap shisha di kedai-kedai berikutan paip atau penyedut shisha tersebit tidak dicuci dan di sterilkan dengan betol. (ni yg buat lagi sedap)

 Menurut statistik WHO (world health organization), setiap 32 orang daripada 100,000 orang di Mesir mengidap TB pada tahun 2005 dan kes baru pula dilaporkan meningkat 25 orang dari setiap 100,000 setiap tahun.

Sumber :
 http://nabil-potter.blogspot.com/2010/05/keburukan-mengambil-shisha.html#ixzz2CFusdcLF

 

HUKUM HISAP SHISHA

Sebenarnya soalan seperti di atas pernah ditanya kepada bekas mufti Arab Saudi, iaitu Syeikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz.  Jadi di sini saya memilih untuk menjawab soalan di atas dengan menterjemah jawapan yang telah diberi oleh bekas mufti Arab Saudi. Terjemahannya adalah seperti berikut:
 
Soal: Apa hukum menghisap shisha? Adakah hukumnya sama dengan hukum merokok? Adakah shisha dan rokok termasuk dalam dadah yang diharamkan?
 
Jawab: Menghisap shisha dan rokok dan segala jenis-jenisnya termasuk dalam perkara-perkara yang diharamkan kerana kedua-duanya mengandungi kemudaratan yang banyak. Pakar-pakar perubatan telah menjelaskan kesan-kesan buruk kedua-dua perkara tersebut (hisap shisha dan rokok). Sesungguhnya Allah swt telah mengharamkan ke atas orang Islam melakukan sesuatu yang memudaratkan mereka. Oleh itu adalah wajib bagi mereka yang menghisap shisha atau rokok supaya berhenti dan berwaspada daripada perbuatan tersebut kerana firman Allah swt: 

*************************************************************************************************

So , dah baca ? And about last night . bukan kiteorang saje nak marah korang . korang tahu tak kiteorang sayang korang , saya sayang awak ! Kiteorang care pasal korang ohh . tapi one of them , tak appreciate kan . haha . Rasa macam ... kenapa kita sibuk sibuk sedangkan itu hak diorang . Sedih ohh bila kita try care pasal dia , tapi dia ....... Nvm , itu kan hak korang , hak awak ? Lagi pun siapa saya bagi awak :') . tapi korang sendiri dah bacakan hukum nya haram . Sama macam arak . tapi itu hak korang . Saya masih tak layak untuk menegur awak . Biar masa menentukan :')


Don't know why , hati nie asyik kata jangan tapi mulut asyik kata its okay , tak pe  . . hmm , sorry dekat korang sebab marah korang semalam , sorry awak .. Sorry sebab ignore text awak , ignore whatsapp awak . Semalam tak tahu kenapa sedih sangat . terasa macam I not anyone of you :') but now I'm realize :)  *aku rasa aku dah merepek tahap gaban dah nie -.-*  Pape je lah . Hope that awak and korang berhenti lah dari shisha :'( Saya sayang awak , tak nak kehilangan awak . Sorry kalau saya asyik tanya , cakap pasal shisha je . Mesti awak fedup kan ? Sorry again .. So, kbyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeNo comments:

Post a Comment